Περίοδος της Γυναίκας

Έμμηνος ρύση: Τι συμβαίνει με το αίμα περιόδου

Η έμμηνος ρύση είναι μία χαρακτηριστική λειτουργία στον οργανισμό της γυναίκας που δείχνει την ικανότητά της για γονιμοποίηση. Το αίμα περιόδου διαρκεί για 5-7 ημέρες σε μηνιαία βάση (κύκλος), όπου το ενδομήτριο ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα ωάριο προς γονιμοποίηση.

Η διαδικασία αυτή επιφέρει -ανάλογα με τη γυναίκα- συμπτωματολογία απόλυτα φυσιολογική ή παθολογική με ακανόνιστη περίοδο, οξύ άλγος και διαταραχές που χρειάζονται διερεύνηση από γυναικολόγο. Ενημερωθείτε παρακάτω για τη φυσιολογία της περιόδου της γυναίκας και για κάθε παθολογικό αίτιο ή πρόβλημα που παρουσιάζεται εξαιτίας της μητρορραγίας.

Ακανόνιστη περίοδος & παθολογικά αίτια

Υπάρχουν κάποιες γυναίκες, που η περίοδός τους συμβαίνει λιγότερο συχνά από ότι τέσσερις με πέντε εβδομάδες, δηλαδή έχουν περίοδο σε αραιά χρονικά διαστήματα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ολιγομηνόρροια. Αν δεν υπάρχει καθόλου περίοδος για περισσότερο από 6 μήνες τότε η κατάσταση αυτή ονομάζεται αμηνόρροια.

Οι περίοδοι συχνά συμβαίνουν σε άτακτα χρονικά διαστήματα στην αρχή και στο τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πολλά κορίτσια έχουν ακατάστατες περιόδους και τα πρώτα 2-3 χρόνια μετά την αρχή της πρώτης έμμηνου ρύσης. Ακόμα και αν η ήβη έχει ξεκινήσει, οι ωοθήκες θέλουν κάποιο χρόνο μέχρι να ωριμάσουν και τα κορίτσια της εφηβείας μπορεί να έχουν κάποια διαστήματα ακανόνιστων περιόδων που να εναλλάσσονται με κανονικές περιόδους. Αυτό το γεγονός δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία. Τα κορίτσια αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά και απλώς χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να καταστεί ο κύκλος τους κανονικός.

Ακατάστατες περίοδοι εμφανίζονται επίσης στο άλλο άκρο της αναπαραγωγικής ηλικίας στις γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση. Κάθε γυναίκα, όταν γεννιέται, έχει στις ωοθήκες της όλα της τα ωάρια και δεν αναπαράγει καινούργια στη συνέχεια. Στην αρχή του κάθε κύκλου πολλά ωάρια εισέρχονται σε μία διαδικασία συναγωνισμού από την οποία ωορρηξία θα επιτευχθεί μονάχα για ένα από αυτά, ενώ τα υπόλοιπα θα ατροφήσουν. Καθώς η γυναίκα πλησιάζει την εμμηνόπαυση όλο και λιγότερα ωάρια λειτουργικά απομένουν στις ωοθήκες της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε κάθε κύκλο της όλο και λιγότερα ωάρια να εισέρχονται στη διαδικασία του συναγωνισμού και με αποτέλεσμα να μην εκλύονται και οι απαραίτητες ποσότητες των οιστρογόνων που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη του ενδομητρίου κατά την πρώτη φάση του κύκλου. Καθώς η ολική ποσότητα των ωαρίων θα ελαττώνεται, η ωορρηξία συχνά δεν θα συμβαίνει κάθε μήνα και αυτό έχει σαν συνέπεια τις ακανόνιστες περιόδους. Τελικά οι γυναίκες σταματάνε να έχουν περίοδο όταν πια εισέλθουν στην εμμηνόπαυση και αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στο 51ο έτος της ηλικίας τους.

Η άλλη περίοδος στη ζωή μίας γυναίκας που η περίοδος της μπορεί να καθυστερεί περισσότερο από πέντε εβδομάδες είναι κατά την περίοδο της λοχείας. Μπορεί να περάσουν και παραπάνω από τρείς ή τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση του μωρού της πριν να ξεκινήσει να έχει κανονικές περιόδους και πάλι. Αν επιλέξει επίσης να θηλάσει τότε αυτό το διάστημα μπορεί να είναι και μεγαλύτερο και εξαρτάται από το πόσο συχνά θηλάζει το μωρό της.

Αίμα Περιόδου: Παθολογικά αίτια

Με βάση την ιστορία και την ηλικιακή ομάδα της γυναίκας, ο γιατρός θα ερευνήσει τις διάφορες αιτίες της ανώμαλης μητρoρραγίας.

Παθολογικές αιτίες ανώμαλης μητρορραγίας είναι:

  • Αίτια που σχετίζονται με εγκυμοσύνη
  • Η αιμορραγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της επαπειλούμενης ή αναπόφευκτης αποβολής ή της έκτοπης κύησης.
  • Προβλήματα που συνδέονται με μερικές μεθόδους αντισύλληψης, όπως ορισμένοι τύποι αντισυλληπτικών χαπιών ή ενδομήτρια σπειράματα
  • Ινομυώματα μήτρας
  • ​Φλεγμονή της μήτρας ή του τραχήλου
  • Προβλήματα της πήξης του αίματος
  • Χρόνια ιατρικά νοσήματα (όπως υπερθυρεοϊδισμός και διαβήτης)
  • Ορισμένοι τύποι καρκίνων, όπως ο καρκίνος της μήτρας, του τραχήλου, ή του κόλπου.